Friday, January 2, 2015

2014 - The day i left everything behind

2015 - Sudah masuk satu lagi tahun baru didalam kelender kehidupan aku. Alhamdulillah, dengan izinNya, aku masih sihat, masih berjalan dibumiNya. Masih hidup. Walaupun banyak dosa yang telah dilakukan, tapi aku masih leka. Masih lalai dalam membuat suruhanNya dan meninggalkan larangan Nya. Aku harapkan tahun 2015, akan menjadi satu titik perubahan untuk diri aku sendiri.

Seperti tahun tahun sebelumnya, aku akan menulis diawal tahun, mengimbas kembali perjalanan hidup aku sepanjang tahun 2014. Pahit manis yang aku lalui, semuanya terlalu berharga dan hanya dirasai oleh aku. Tujuan aku menulis, suapaya nanti satu masa, penulisan aku ini akan jadi satu inspirasi buat diri aku sendiri.

2014 - Year to forgive, and left everything behind.

Bagi aku, 2014 adalah tahun yang agak menyenangkan buat aku. Tidak banyak drama dan perkara yang berlaku kat aku sepanjang tahun 2014. Mungkin aku terlalu bz untuk memikirkan perkara remeh. Finishing my research paper for degree and preparing for the Final Year Project has taken up half of my 2014. And alhamdulillah, aku berjaya melancarkan product aku sendiri, evntho, masih banyak yang perlu dikejar, masih banyak perlu dipelajari, dan masih banyak yang perlu diperbaiki.

I learned to forgive. I learned to forgive people who once hurting me so much, there's a deep black hatred in my heart for them. They don't do anything much actually, just "playing with my heart" i guess. Haha.. simple problem right. Yeah... tapi itu aku. Aku terlalu sayangkan mereka, ianya memakan diri aku sendiri. And there were a time, i cant even meet them or heard their name. It's hurt so much, it eating me from inside. For the past few month in 2014, early 2014, my heart is full of revenge.

Until one day, aku decide untuk lupakan segalanya. Forgive but never i'll forget. Betul apa yang mereka kata, revenge is a poison that is going to eat u from the inside, and the only cure i can find is.. to forgive. Alhamdulillah, i feel much better, i feel alive. Aku maafkan mereka yang pernah buat aku sakit, secara sengaja atau tidak sengaja. I'm no longer going to keep them in my heart. and, as the passing of 2014, i'll left them there. Aku harapkan tahun ini adalah permulaan perjalanan baru, maybe with new people, new country, new experience. Insyallah.

Cuma satu sahaja yang aku ingin sangat sampai kepada rakan dan kenalan yang mungkin dah terputus perhubungan dan pertalian.

Maafkan aku, deep down, i wish i don't have to react/done/hurt/anything the way i did once to you. Dalam diam, aku mengharapkan perkara perkara tersebut takkan pernah terjadi. Tapi mungkin tu yang dah tersurat. And i wish, i can make it right once again.

2015 - The day i, move on.

Bismillahirrahmanirrahim, aku mulakan perjalanan baru aku dengan nama dan rahmatMu YaAllah. It is time for me to move on. Terlalu lama aku berada disini. Menanti seseorang dan sesuatu. I've grown tired of it. Jikalau satu hari nanti, u cant find me anymore, just remembered, once i was there.. waiting for you..


Aku tutup 2014. Farewell.

Wednesday, January 1, 2014

2013 - full of surprise and unexpected event.

Here i am, making new post, again, di awal tahun baru. Rasanya sudah beberapa tahun aku menulis setiap tahun sebagai peringatan untuk aku akan apa yang berlaku sepanjang tahun yang sudah. Kadangkala tergelak sorang2 bila baca. Betapa banyak masalah, perkara, dan kenangan yang tertulis, yang boleh difahami atau yang terlindung dari pandangan orang lain.

Post2009
Post2010
Post2011
Post2012 - Mungkin tahun ni tahun sibuk, terlupa untuk menulis.

Dan sekali lagi aku menulis, pada awal tahun baru, untuk tahun 2013, hanya sekadar bercerita, dan sebagai satu diari, untuk ingatkan aku akan apa yang telah ak dapat dan apa yang aku hilang. Mungkin bila kau baca post2 yang lepas, akan ada perasaan meluat dan geli, "eh emosi sia mamat ni" and yes, aku sendiri pun bila baca post yang lepas, aku akan kata kat diri sendiri, "Kau dah kenapa, paez. Emosi gila." dan aku sendiri rasa nak delete post2 yang lepas. Haha tp ak decide untuk simpan, sekadar cerita yang lepas.

*mungkin nak kawen nanti ak baru padam semua. Tak best jugak kalau famili sendiri baca blog ni. Hehe.



2013: Full of surprise and unexpected event.

Banyak perkara yang tidak dijangka, banyak perkara yang sukar dipercayai, berlaku pada tahun 2013. Perubahan diri, keadaan, cuaca, perasaan dan pelbagai lagi. Pelbagai cubaan dan cabaran aku redah demi mencari diri sendiri dalam kesesakan manusia dan perasaan. Dan pelbagai ragam dan tindakan manusia sekeliling yang kadangkala buat aku tergamam, excited, sedih dan sebagainya.

This is the story of my life.

Banyak perkara yang aku selindungkan, and one of them is the story of my love. Aku mengharapkan yang terbaik, tapi mungkin ada yang lebih baik, untuk aku dan untuk dia. Mungkin sesetengah mengetahuinya, mungkin ada yang masih tertanya2, tapi apa yang aku boleh aku katakan, ianya sudah tertulis begitu. Jangan tanya aku kenapa, sebab aku sendiri tiada jawapan. Semua menjadi tanda tanya tapi aku tinggalkan dan biarkan ia kekal sebagai soalan yang tiada jawapan. Mungkin lebih mudah untuk ak terima.

Ada perkara yang baru berlaku kat aku, something i like to call "Unexpected event". And yes, once i feel very happy. Tapi itu semua kenangan yang hanya akan bermain dalam otak aku, sampai bila2. Sesetengah orang terlibat didalam "Unexpected event" dan kepada mereka, terima kasih kerana "memberikan kelainan" dan mewarnakan hidup aku untuk 2013.

This will be my last year in MMU, and of cos this will be the most memorable year in my study life. Banyak perkara yang berlaku didalam campus. Tahun 2013, aku banyak menghabiskan masa di campus. Kurang keluar diluar cyberjaya. Semestinya banyak perkara berlaku didalam campus dan area cyberjaya.



Ada perkara yang aku harapkan akan menjadi kenangan tahun terakhir aku, tapi ak hampa bila terasa dipulaukan. Sedikit hampa kerana aku mengharap ia menjadi salah satu kenangan manis sepanjang di dalam penglibatan aku dlm aktiviti kokurikulum, tapi mungkin bukan tu yang tertulis untuk aku. It's someone else sweet memory, but not mine.

Boleh kata, ak banyak memendam tahun ni, dan belajar untuk tidak memikirkan sangat. Salah seorang yang mengajar aku untuk jadi begitu adalah seorang kawanku, satu malam, ketika nak tido. Kih kih kih.

"aku dulu mcm kau jugak, jaga hati orang lain, care pasal orang lain, tapi apa aku dapat? Kau boleh bimbang, kau boleh sayang, tapi sampai satu tahap, kau kene fikir, bebaloi ke? Kau boleh cakap, tapi kalau diorang taknak ambik tahu, selebihnya bukan kerja kau. Jangan fikirkankan sangat pasal orang lain, fikirkan diri sendiri dulu. Dont care too much about others accept ya family"




Alhamdulillah, dalam tak best2 ada perkara yang terbaik. Ada masa aku akan gembira, dengan kawan dan keadaan sekeliling. Dan segala kenangan tu akan sentiasa ada dalam hati aku.



1) Untuk kawan2 aku yg tk dpt atau tak sempat untuk luangkan masa bersama, maafkan aku kerana hilang seketika. 

2) Untuk mereka yang selalu ada dan melepak bersama, terima kasih kerana menemani.

3) Dan untuk mereka yang tahu akan sedikit kisahku,  terima kasih kerana ada.

4) Dan untuk kamu, aku doakan yang terbaik dan kebahagian untuk hari mendatang. 

Farewell 2013. Aku tinggalkan sedikit perkara di belakang. Bukan untuk dilupakan, tapi untuk dikenang ketika aku memandang sejenak kebelakang, dan untuk meringankan beban melangkah kedepan,


Thursday, December 29, 2011

Farewell 2011, Welcome 2012

Pada saat ak menulis di sini, waktu menunjukkn 1.59am, 29 Disember, 2011. Hanya tinggal beberapa hari saja lagi sebelum kita melangkah ke tahun baru. Tahun dimana bermulalah azam baru, hala tuju baru, misi, moto, semunya baru. Hahaha dan ak sendiri akan tergelak. Moto, azam, misi tahun 2011 ak masih tidak tercapai. Apa akan terjadi dengan 2012? Adakah akan ada persamaan atau sekadar angan2 saja?


http://3.bp.blogspot.com/-KPfCe2DgcMQ/TfTAFB6lE-I/AAAAAAAAACs/vr9ZJwi29OQ/s1600/A_litte_Scenery_by_Code_Scythe.jpg

Seperti tahun sebelum, ak akan bercerita. Apa yang berlaku sepanjang 2011. Just a summary of what happened. Dan seperti sebelumnya, entry ini hanyalah utk ak ingatkan semula diri aku, ape yang ak belajar, apa yang patut ak belajar dan ape yang patut di perbetulkan. Aku akan membaca semula, suatu hari nanti.




Unfortunately, tiada yang terlalu menarik sepanjang 2011. Jikalau bercakap mengenai my event organizer life, yes it a lil bit hectic. Aku begitu aktif dengan event sana sini. Alhamdulilah, ak dapat buat event "longest dance marathon" dan juga menjadi advisor for "festari 2011"

Disitu ak belajar akan kelemahan ak, kelemahan dimana, sekarang ak belajar untuk mengubah. Mengubah siapa diri aku dahulu. Untuk kebaikan. Aku nampak keburukan aku, dari pandangan orang lain. Percayalah, it's not easy to learn about your own mistake from someone eyes. It's really hurt more then u can ever imagine. Tapi itulah yg sebaiknya.


Pasal kehidupan cinta, ahaha... yes.. im still single but not really available. Masih tidak bersedia untuk berkomitmen dengan seseorang. Hati yang kaku susah untuk dilembutkan seperti biasa. Aku memang kenal seseorang, tapi dia hanya peneman. Ada, adalah, takde, ape boleh buat.

http://fc05.deviantart.net/fs70/f/2011/117/6/1/where__s_hope____by_igngrez-d3f23tb.jpg

Aku masih sayangkan dia. i really do. Terlalu susah untuk aku lupakan seseorang yang ak sayang. Alhamdulillah, i learned to forgive... and to forget. Alhamdulillah, ak semakin pulih dari penyakit dendam. Aku masih mengharap dan sentiasa mengharap. Aku nak dia tau, betapa hati aku sakit. Biarlah. Mungkin satu hari nanti ak boleh bacer entry ni balik and ketawa and pikir betapa sillynya ak. haha



Aku taknak janjikan apa2 untuk 2012. Aku hanya mengharapkan yang terbaik.

Farewell 2011... may you rest silently.... in my mind.

*Just another story of mine.

Saturday, March 5, 2011

Sek@mmu MELAKA

Sek@mmu Melaka

Everywhere we go
People want to know
Who we are
So we tell them
Sek sek sek
MMU MMU MMU

Mmcm gtu la kot cheer kitorang.. Tak ingat sangat. Hehe sape ingat leh la komen kat sini k.

Pada 26 Feb - 1 March 2011, feci seramai 90 lebih kot, telah menjelajah pula ke MELAKA. Sekolah@mmu anjuran sekretariat sek@mmu kini menggemparkan pula bandar bersejarah. Jikalau tidak silap, hampir 1 melaka sekola2 terlibat dan penyertaan yg melebihi 300. So much fun, so much experience, new friend. Macam2 lah.

And as i expected, aku jadi cikgu lagi sekali. Tapi kali ini berbeza sikit kerana i got my pelapis. Abang umar kite. Semoga ko mampu membawa dengan cemerlang for next event. I wish u luck and good job.

Disini ada sedikit2 gambar yg diambil oleh komiti2 dan juga aku sendiri.



Member2 baru dan lama yang bersama2 dalam menjayakan event yg begitu bermakna ini. We come as a stranger to each other, but we back as a friend, strong friendship spirit.



Antara student2 yang menyertai program sekolah@mmu ini. Maaflah tk dpt tangkap dari sekolah mana but Thank You for coming :D



Ini geng2 feci SEKOLAH C yang cool2 dan best. Hehe. Ader lg 4 5 feci yg tiada dalam ini tapi aperpon, Thank you guys. you the best.

Dari kiri, Az, Reza, Shikin, Solehah, Umar, Faiz, Nurul, Nina, Qila, Syafiq.

More of us :D



Dan geng2 MULTIMEDIA untuk sekolah C.



Faiz, Umar, Shafiq, Solehah [Tiada dlm gmbar]



Feci2 di sekolah kami dan juga sekola A dan B. Macam2 gelagat la ade :D



Sepanjang prgram tiada banyak sangat gambar kerana ketekunan feci2 dalam menjayakan program [tgn di dada] tapi after event, kami melaram sakan. Hehehe.







Separuh dari feci2 untuk sekola@mmu MELAKA yeay! :D





TARZANNNNN~ hehe mandi di air terjun gunung ledang. Tak sangka akn lepas ke sini :D



Mata ke atas, tangan di dada. Hahaha :P




Ini Kami semasa di rumah homestay makcik kat tgh2 tu. Tq makcik for everything.
Gambar ini diambil utk kenangan.

To TEHA dan IDA,
Selamat menjalani intern dan jangan lupa kami disini. Until we meet again :D

Itu saja yang ak ingin ceritakan. Banyak memori manis, kenangan pahit duka suka manis dan sebagainya yang berlaku tp itu tidak mematahkan semangat kami untuk berbakti kepada ank bangsa.

To all comity, tahniah saya ucapkan, kerana berjaya menjayakan program ini dengan sempurna.

SEKOLAH@MMU MELAKA
UNFORGETTABLE MEMORIES.
UNTIL WE MEET AGAIN
26 FEBRUARY - 1 MARCH 2011

*Last program ak, sedih tapi, for the best. thank you for everything

Saturday, February 5, 2011

Summary of 2010, welcoming 2011

Mungkin agak lewat untuk buat entry ni, tapi ak rasa, takda lah lewat sangat. Baru 5 febuari. Masih lagi awal tahun. ak masih lagi di alam 20.

[taknak ngaku 21. wawawawa]

Macam tahun2 lepas, ak akan wat summary mengenai apa yang berlaku tahun sebelumnya. And sekarang adalah waktu untuk ak buat summary for 2010. Untuk apa? hanya sebagai peringatan buat ak, memori and as sumthing that i will read again, another year.

Hendak dijadikan cerita. 2010 bukan tahun yang terbaik dar segi perhubungan aku dengan manusia. Aku kehilangan 2 orang yang aku sayang. Not dead but just.... gone. Huhuhu. Tak senang nak menerima tapi ak ambik itu sebagai satu pengalaman. Love is beautifull, but it can be beautiFOOL, so beware of it.

Dulu ak percayakan seseeorang, terlalu mengharap walaupun hati aku sakit. Sampai 1 masa, aku dah tk boleh terima, dan sekarang, aku, single and available. Hehehe

Study and working part, not tht good either. Tahun ni aku president SAKTI, Stage art of traditional dance group. Terlalu bz dengan event dan rancangan2 sampai agak terlupa akan study dan kejer. Kat situ juga, ak belajar perkara baru. Its been a hard time for me and from there, i learn something.

Aku akan cuba buat yang terbaik untuk 2011. Im 21 already, it's really a time to change. Sometime... there's a thing best been forgotten.

Farewell 2010. Welcome 2011.

*Berubah demi mencari kehidupan yang lebih baik.

Sunday, January 9, 2011

Again... Happy birthday to u my best friend :D

Hari ini patotnya nak wat pasal 2009.. But... Today is 9.1.2011. Birthday seorang mamat yang begitu penting buat aku. Huhu

To Amirul

Happy birthday to you. Dah tua ko eh. Hahaha tak tau la ko bace ke tak ak nyer blog nih tp ape nk kate, ko tetap member baik aku susah senang, jauh dekat. :d Dah bertahun2 kawan, and harap2 tak putus sampai bila2. Im wishing you great year this year and selalu bahagia. As your bestfren, mesti la ak nk tgk ko hepi :D....

Nnt banje ak eh... hehe...

miss u bro +_+

*Kawan susah senang, gelak gelak, dan sebagainya :P

Tuesday, December 29, 2009

Cerita aku tentang 2009

Berapa hari jek lg, cukuplah setahun 2009, dan bermulanya tahun baru. So ak just nk bersentimental malam nih, smbil mendengar lagu from Movie UP - Stuff we did. Sangat kene dengan ape yang ak nk tulis malam nih.

It's all about what happen to me bermulanya ak masuk ke MMU. Well, a lot happen to me this 1 and half years, actualy 1 year and 8 month. And i do kept pictures sejak dr alpha to beta sekarang.

Ak cume nk review balik ape yg terjadi.. Macam final report of the year la.. Haha



Bnyak perkara yg terjadi. Tapi ape yang negatif, ak tingalkan pada hari ini, esok dan akhir tahun 2009. Tak perlu rasanya menoleh kebelakang semula melihat ape yg telah terjadi.
Sakit mmg sakit, tp hidup harus diteruskan.

Kat sini, ak hanya nk kenang balik, sumthing yg positif, sumthing yg ak appreciate dlm hidup ak, yg berharga dlm hidup ak. My friend, my happy moment, my family and time that i spend with them....


Sejak ak keluar dr 1 kepompong yang mengikat ak dalam 1 keadaan, hidup ak berubah. Dari hanya bergantung padal sekumpulan kawan dan takot untuk melangkah and melihat dunia, sekarang, pelbagai ragam, pelbagai manusia ak lihat. Now my eyes is open to see the wonderful of others. Instead of sitting in a small place and afraid of outside world.

Tidak takut untuk mengenal insan baru dalam hidup dan mengenali mereka lebih dekat. Walaupun kenkadang ak terfikir, bagaimana seseorg manusia mampu menrima seseorang yang berada diluar pemikiran mereka.


Pelik jugak untuk hangout dengan org yg tk kenal, tp sapa yg kenal 1st time perkenalan kan? So just smile and pretend u like them, maybe someday u will like them. Because once, i know someone, and i like someone, just... maybe it just wasnt mean to be for us. But that ok, the experience are more valuable.


Then one day after u hangout with this people, u might find some of it can be a really good friend, and some might not. Kawan untuk berbual, berbincang masalah, bergembira and berduka bersama, and setengahnya, menikam, menghina, menjatuhkan tetapi memberi pengalaman and iktibar kepada kita.


Sepanjang ak kenal dengan diorang yang ak gelar kawan, hidup ak sentiasa berteman, okeyh not overy minute, but someting like that. Aku ader kawan semasa ak berada didalam gelap and susah. Yang meneman dan mendengar.

Yang menerangi, ketika ak mencari apa makna kawan.

Yang menemani disisi sekiranya ak memerlukan diorang disaat semua yang ku sayang, jauh dr diri. Menyokong dan memberi semngat untuk hidup didalam dunia yang asing.

Dan akhirnya, melengkapi hidup sebagai seorang manusia yang tidak mampu hidup bersendirian.


Sometime, mmg seronok untuk berseorangan.

But. to think again, im afraid to lose them as my friend, they are everything to me. Who am i without them to support me..

Aku bangga untuk kate, ak gembira kenal korang yang ak gelar kawan, dr sekolah rendah smpai ke beta.
And i wishhing u guys a great NEW YEAR! Take care and always have fun.


Thank you for everything.


*Kadangkala, yang biasa itulah yang istimewa.